Σελίδες

28/10/10

28 Οκτ,




Ώστε έχουμε πόλεμο; Θα ρωτούσε ο Ιωάννης Μεταξάς τον Ιταλό πρέσβη προκαταβάλλοντας την απάντηση στο αμείλικτο ερώτημα.
Γεια σας παίδες, θα έλεγε ο Μάνος Χατζιδάκης, «Γεια σας παίδες, πριν 15 χρόνια με άλλη μουσική σας είχα πει ότι θα ξενυχτώ έξω από τα σπίτια σας, να μαζεύω τα όνειρα σας. Τώρα κουράστηκα.»

Ευκαιρία για ξεκούραση, θα αναλογιστεί ο Νεοέλληνας διαβάζοντας ίσως για πρώτη φορά (αν η ηλικία του το δικαιολογεί) τα λόγια του Μεταξά, τα λόγια του Χατζιδάκη, την φωνή της Σοφίας Βέμπο και άλλων. Πιθανόν να ανοίξει την τηλεόραση, ίσως ακόμη καλύτερα να πάει στην παρέλαση της γειτονιάς του να παρακολουθήσει το έθιμο που ακολουθεί τους Έλληνες κάθε χρόνο, την ίδια ακριβώς ημέρα. Και θα αναρωτηθεί, γιατί άλλωστε να μην το κάνει, την σχέση του με εκείνους τους Έλληνες, θα τους κοιτάξει από το ματογυάλι της καθημερινότητας του με την ίδια αδιαφορία που βάζει το φαγητό του στο φούρνο μικροκυμάτων, με την ίδια συνηθισμένη απάθεια που διαβάζει τις εικόνες του νέου προσπέκτους του ΙΚΕΑ. Αν κάποιος έχει μικρά παιδιά που θα παρελάσουν, τότε θα ανακατευτεί με το ζήτημα της παρέλασης - και μέχρις εκεί -, αδιαφορώντας τελικά αν η κόρη τους πάει με ψηλοτάκουνο ή ο γιός με το ίδιο σκουλαρίκι που βγαίνει το βράδυ έξω ή με το πουκάμισο ελεύθερο στους γοφούς να ανεμίζει. Μιαν άλλη σημαία ελευθερίας, ίσως να σκεφτεί..

Σήμερα παρακολούθησα την μαθητική παρέλαση και την κατάθεση στεφάνου σε μνημείο της Ν. Χαλκηδόνας. Έπειτα από την δραματική ομιλία (αλλά εξαίρετη από όλες τις απόψεις) του Δημάρχου, κατέθεσαν στεφάνια τα κόμματα, ξεχωρίζοντας τον Συνασπισμό που ήρθε μασώντας τσίχλα τύπου τριντέντ χωρίς ζάχαρη και το Λάος που ήρθε με επισημότητα στρατηγού εν αποστρατεία, ξέρετε, αγέρωχο σώμα και σκούρα γυαλιά. Ακολούθησαν οι μαθητές, όπου και έκλεψαν τα χειροκροτήματα.
Η γραφικότητα πέφτει σαν πέπλο πάνω από την Ελλάδα κάνοντας με να σιγοτραγουδώ τον πεζό λόγο του αείμνηστου Μάνου, “Γεια σας παίδες.. “

(8 ΟΚΤ, η μέρα του ΟΧΙ (στα χαμηλά παπούτσια). Η φώτο απο την μαθητική παρέλαση της Ν. Χαλκηδόνας..)

Δεν υπάρχουν σχόλια: