Σελίδες

30/3/12

Στην χώρα των Θαυμάτων


Σκεφτείτε να είχατε την δυνατότητα να φανερώσετε την ζωή μέσα απ' την κλειδαρότρυπα της φαντασίας αποφεύγοντας  να αναγνωρίζετε τις υποχρεώσεις του αναπόφευκτου ενήλικου βίου.
Φανταστείτε την ώρα της παρουσίασης, την ώρα δηλαδή που το φως του προτζέκτορα σας ιδρώνει τα χέρια και σας ανεβάζει τους χτύπους η παρουσία των πολλά υποσχόμενων πελατών γύρω απ' το τραπέζι, εσείς να κλείνετε τα μάτια και να κρατάτε το τσάι με το μικρό σας δακτυλάκι προτεταμένο παρακολουθώντας με αδημονία το τσαγερό να σερβίρει τον καπελά. Να βλέπετε τους πάντες να τρέχουν και την στιγμή αυτή που κανείς δεν μπορεί να σας εξηγήσει, που πάνε, τι είναι αυτό που τους προστάζει να πέφτετε πάνω στην μπλε κάμπια που θα σας ρωτάει : ποιος είστε κύριε; Και πόσο σίγουρος είσαι για αυτό; με μια σταθερή φωνή που κοιμίζει.
Το σπίτι, εκείνο που την άλλη μέρα πρέπει να πληρώσει φως, νερό , τηλέφωνο, χαράτσι να μικραίνει εμπρός στην συνειδητοποιημένη παρουσία σου, τόσο που τα χέρια σου να βγουν στα μπαλκόνια και τα πόδια στον φωταγωγό! Την ώρα που σε αρπάζει απ' την μούρη ο αγριεμένος γείτονας ή ο εκνευρισμένος πελάτης, εσύ να βλέπεις την βασίλισσα  των τραπουλόχαρτων στο πρόσωπο του και να γνωρίζεις πολύ καλά, ότι δίπλα του, απέναντι, από πάνω, κάπου εκεί γύρω τέλος πάντων, θα βγει η λευκή βασίλισσα με τους πύργους , τους αξιωματικούς και τ' άλογα και θα σε χρίσει Ιππότη του ξουραφόσπαθου.
Αν όλα αυτά δεν είναι υψηλή τέχνη - αντιγραφή της φωτιζόμενης ζωής, ύψιστη λογοτεχνία, τι είναι ;
Είδα για άλλη μια φορά, την Αλίκη των Θαυμάτων και μπορώ να πω απερίφραστα, ότι έχω καταλάβει πολύ λιγότερα απ' τον Λιούις Κάρολ στην εποχή του 1865. Πολύ λιγότερα απ' τους επόμενους συλλέκτες των χειρογράφων του, που για να διασώσουν αυτές τις πολύτιμες σκέψεις, αποφάσισαν να φτιάξουν χρηματοκιβώτιο που να επιπλέει στο νερό προτείνοντας πάντα μια σημαδούρα σε περίπτωση που ο Ποσειδώνας αποφάσισε να σιωπήσει την ύπαρξη του.
Πολύ λιγότερα, είναι αλήθεια γνωρίζω, αλλά δεν μπορώ να σας τα πω τώρα, γιατί πρέπει να θυμηθώ έξι πράγματα που είναι αδύνατο να συμβούν. Είναι ο μόνος τρόπος για να κάνεις το ένα αδύνατο..  
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: