Σελίδες

24/4/08

Παιχνίδια





Σε ένα ονειρεμένα μαγικό κόσμο ζούσε μια τουλίπα. Είχε πέταλα ωραία με μίσχο ζηλευτό και οι μέλισσες, αυτήν την γύρη διάλεγαν σαν έβγαιναν σεργιάνι. Ο ήλιος και η δροσοσταλιά της νύχτας σμιλεύανε το χρώμα του και τελειοποιούσαν την εικόνα του θεού πάνω του, κάνοντας το να νιώθει περήφανα και υπεροπτικά.

Παραδίπλα εκεί κοντά στα στάχυα τα ψηλά και λυγερά, ζούσε ένα ταπεινό σκουλήκι καφέ στο χρώμα και άσχημο σαν τους λεπρούς. Κάθε που κινιότανε λύγιζε το σώμα του και ξανά μπροστά πετούσε το κορμί του. Σαν ο θεός να το ήθελε να είναι ο απόπατος της πλάσης το άφηνε βρώμικο να σέρνεται στις λάσπες και στο χώμα. Όταν ο ήλιος σκαρφάλωνε στους ουρανούς αυτό αμέσως κρυβότανε, γιατί ντροπή μεγάλη για την ασχήμια του είχε.

Ένα σούρουπο σαν όλα τα άλλα, ο σκώληκας πλησίασε την όμορφη τουλίπα και αποφάσισε να δαγκάσει το κλωνάρι της για να τραφεί.

-«Τι κάνεις εκεί;»
-«τι κάνω ; τρώω..»
-«Εμένα που είμαι τόσο όμορφη και ξακουστή, για τα ωραία χρώματα και την αξεπέραστη μυρουδιά μου; Τράβα φάε κάτι άλλο!»
-«Δεν μπορώ. Μου πήρε ώρες να έρθω μέχρι εδώ και έχω πεινάσει. Δεν αντέχω να πάω παραπέρα.»
-«Έλα τώρα ! Δεν λυπάσαι να χαλάσεις το όμορφο κορμάκι μου και την λυγερή κορμοστασιά μου;»
-«Όχι. Εγώ από φυτά τρέφομαι είτε είναι όμορφα είτε είναι άσχημα. Δεν βλέπω κάποια διαφορά σε σένα!»
-«Δεν είναι δυνατό να μην βλέπεις διαφορές! Εγώ τώρα είμαι όμορφη ας ερχόσουν όσο ήμουν μικρή και ασήμαντη. Όχι τώρα!»
-«Η συμφωνία μου με τον Θεό ήταν να τρώω τα πάντα!»
-«Δεν ισχύει αυτή η συμφωνία! Τουλάχιστον όχι τώρα που χρειάζομαι την ομορφιά μου!»
-«Τι λες ; και πότε θα ισχύσει αυτή η συμφωνία;»
-«Όταν γεράσω και η λάμψη μου χαθεί μαζί με τα πέταλα μου. Τότε έλα και φάε από το κλωνάρι μου. Δεν θα σου πω κουβέντα.»
-«Αυτό μπορεί να αργήσει»

Η τουλίπα έμεινε σκεπτική γιατί δεν είχε άλλα επιχειρήματα να παρουσιάσει στον χαμερπές σκώληκα.

-«Ωραία θα κάνουμε μια άλλη συμφωνία.» είπε ο σκώληκας και εξήγησε τους όρους του :
-«Εγώ δεν θα σε φάω τώρα, αλλά θα περιμένω μέχρι να φύγει η νιότη από μέσα σου αλλά τότε θα κάτσεις να σε φάω όλη, γιατί θα είμαι πολύ πεινασμένος τότε. Εντάξει; Εγώ το φαγητό μου δεν σκοπεύω να το χάσω! Με αυτόν τον τρόπο θα ήμαστε και οι δύο ευχαριστημένοι! »

-«Εντάξει» απάντησε η τουλίπα λυπημένη γιατί άλλη δύναμη δεν είχε μέσα του για να διαπραγματευτεί.

Η αλήθεια αυτή ήταν! Όπως την είπε. Η συμφωνία ήταν να γίνει τουλίπα με κλωνάρι και όμορφα φύλα για να έρχεται ο σκώληκας να τρώει. Αλλά και αυτός ο κερατάς, από την μία σεβάστηκε την επιθυμία της τουλίπας να μην θέλει να χαλάσει την ομορφιά της και από την άλλη δεν δέχτηκε να χάσει έστω και προσωρινά το φαί του. Θα κάνει υπομονή αλλά σας έρθει η ώρα θα πάρει πίσω όσα δικαιούται και με τόκους από πάνω.

Ο Θεός όμως είναι μεγάλος και τα μάτια του τα έχει παντού και όλους μας κοιτάει από όλες τις πλευρές με τρόπο τέτοιο που μπορεί να μας γνωρίζει καλύτερα από τους ίδιους τους εαυτούς μας. Αυτός μοιράζει την τράπουλα και αυτός τραβάει το φύλλο, ακόμα και όταν γνωρίζει από πριν την αξία του φύλλου που θα έρθει…

Ο σκώληκας περίμενε υπομονετικά να έρθει η ώρα που η τουλίπα θα τινάξει από πάνω την θαμπάδα της και οι μέλισσες θα σταματήσουν την καθημερινή τους θωπεία και σαν φυσικό επόμενο τις επισκέψεις τους. Θα περίμενε μέχρι να ακουστεί το βουητό του κόσμου που θα συζητάει για την πτώση της βασίλισσας και την αρχή του τέλους. Θα περίμενε όπως είχε τάξει, αλλά ο χρόνος συμφωνίες δεν κοιτά, μα κυλάει σταθερά και ανεξάρτητα από τις επιθυμίες μας. Ένα σούρουπο το στομάχι του πιέστηκε πολύ και τα γουργουρητά από την πείνα ακουγόντουσαν όλο και δυνατότερα ώσπου στο τέλος έπεσε λιπόθυμο στις ρίζες της τουλίπας.

-«Δεν είσαι εντάξει! Εγώ προσφέρθηκα να σε βοηθήσω και εσύ με αφήνεις να πεθάνω από την πείνα. Σε παρακαλώ τελείωνε με την νιότη σου να σε φάω!» είπε στην τουλίπα και δάκρυα πόνου έτρεχαν από τα τριακόσια μάτια του.
-«Γιατί δεν είμαι εντάξει; Είχαμε κάνει μια συμφωνία ; δεν είχαμε κάνει;»
-«Ναι είχαμε κάνει και πρέπει να την τηρήσουμε ..» απάντησε ο σκώληκας και κατέβασε το κεφάλι του λυπημένα.
-«Ελπίζω τώρα λίγο πριν πεθάνεις από την πείνα να καταλάβεις τι λάθος έκανες» του είπε η τουλίπα.
-«Εγώ ; τι λάθος έκανα;»
-«Ενώ φαινομενικά έκανες καλή πράξη και δεν με έφαγες, έτσι ώστε να διατηρήσω την ομορφιά μου, στην ουσία το έκανες για να φας περισσότερο μετά από λίγο. Αυτή και μόνη η σκέψη σου η πονηρή, αναιρεί τις οποιαδήποτε καλές σου προθέσεις. Κανείς δεν πίστεψε ότι με λυπήθηκες και δεν με έφαγες τότε, ούτε καν εγώ, αλλά προφασισμένος την καλή σου την καρδιά φανταζόσουνα μια καλύτερη συμφωνία με περισσότερο φαί! Έτσι δεν είναι;»
-«Ναι αυτή είναι αλήθεια! Έχεις απόλυτο δίκαιο. Θα μπορούσα απλά να σε αφήσω - γιατί πραγματικά ήθελα να σε βοηθήσω, ακόμα και αν δεν με πιστεύεις τώρα - και να πήγαινα κάπου αλλού να φάω. Έπρεπε απλά να κάνω την καλή μου πράξη χωρίς ανταλλάγματα και όρους. Τώρα θα ήμουνα χορτάτος και όχι ένα βήμα πριν την αυλή του Θεού!» απάντησε ο σκώληκας φανερά μετανιωμένος και πρόσθεσε. «Πλέον δεν έχω δύναμη να πάω παραπέρα να φάω και μάλλον τελικά εγώ θα ξαπλώσω κοντά στις ρίζες σου να γίνω λίπασμα και να τραφείς εσύ από εμένα …»


8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ στην βοτανική και στην εντομολογία το έχεις ρίξει τελευταία... Να προσέχεις...

nkarakasis είπε...

Μην με ψεκάσουν; μην με φάνε τα μυρμήγκια ; πές μου τι να προσέχω! μην με αφήνεις στην αγωνία!.

Ανώνυμος είπε...

Παντού ελλοχεύουν κίνδυνοι...όταν έτσι αμέριμνος περιδιαβάζεις στην φύση...Να φοράς κράνος και ασπίδα πάντα και να έχεις μαζί σου αμμωνία!
Λεωνίδας
χωρίς τους 300, τους έφαγε ένα
ζιζανιοκτόνο με το όνομα Εφιάλτης!

If...ιγένεια είπε...

Καλό πάσχα και καλή ανάσταση.. :)

Unknown είπε...

Αυτή η bi-sexual τουλίπα σου με προβλημάτισε.
Τι τής έφταιγε ο έμος ο σκώληξ;;;;
Και πέραν αυτού, δεν μπορώ να φανταστώ πως ενας χαμερπής σκώληξ μπορεί να φάει τα ΄φύλλα μιάς τουλίπας που στέκει, εν πάσει περιπτώσει , στο ύωος της!!!
Αγνωσται αι βουλαί του Κυρίου!!!!
Κατά τα άλλα δεν ειναι κακό, δεν ειναι κακό καθόλου!!

nkarakasis είπε...

@beky
Παραμύθακιείναι, γιατί πιστεύεις ότι η κοκκινοσκουφίτσα κοιμόταν με 7 νάνους σε ένα μικρό σπίτι και δεν άλλαζε σώβρακο, για να μην την πάρουν μάτι; έτσι πιστεύεις ;
#if
Καθυστερημένα : Χαρούμενος ο καινούργιος πάσχας!

Ανώνυμος είπε...

H kokinnoskoufitsa to ekane pote me ton lyko pote me ton kynigo, eno itan i xionati, aytin pou tis aresan oi nanoi kai ta parelkomena...
But don't bother...

nkarakasis είπε...

i xionati kai rehat itan to idio kai ayto prosopo.. rota ton maki aytos kserei!

pame to video ...