Σελίδες

12/3/09

El Corazon



Ο στήμονας κορδώνεται,
το σώμα παρατάει,
θαρρείς κάποιος του σφύριξε
ο ουρανός είναι κοντά,
κι απλώθηκε να φτάσει,

μα τούτη την ιστορία δω,
σκύψε να την ακούσεις..

Κιθάρα και ένας άνθρωπος,
τον ουρανό ακούμπησαν,
με τα ακροδάχτυλα τους.
Και ας ήταν η νύχτα ασέληνη,
κι ο Βέγας μέγας Βασιλιάς,
και η Αφροδίτη νύφη.

2 σχόλια:

Μιχάλης Ρ. είπε...

Η μουσική είναι η αρμονία που υπάρχει διάχυτη μέσα στο σύμπαν και εκφράζεται μέσω του ήχου, μέσω κραδασμών. Σκοπός της μουσικής στην αρχαιότητα δεν ήταν η ικανοποίηση των ανθρώπινων παθών αλλά η χαλιναγώγησή τους. Ούτε ποτέ υπήρξε «τέχνη για την τέχνη» ή μέσο για την έκφραση και αυτοπραγμάτωση των υποκειμενικών συναισθημάτων του καλλιτέχνη. Ήταν εργαλείο της εκπαίδευσης και της ηθικής διαπαιδαγώγησης του ανθρώπου.
Στην αρχαία Ελλάδα ο Όμηρος διηγείται πως ο Οδυσσέας «ηρεμεί» τις ματωμένες πληγές του με το τραγούδι του. Επίσης αναφέρει τελείως αυτονόητα τις «επωδούς» με τις οποίες «τραγουδούσαν» τότε τις αρρώστιες. Για τον Ορφέα λέγεται πως ήταν μεγαλοφυής μουσικός αλλά και μεγάλος θεραπευτής. Η πανώλη της Τροίας καταπολεμήθηκε με τραγούδι. Και ας μην ξεχνάμε πως ο θεός Απόλλων και ο Ασκληπιός ήταν ο πατέρας των μουσών.
Η φιλοσοφία και εσωτερική γνώση διδάσκει ότι η Απόλυτη ζωή από όπου ξεκίνησε καθετί αισθητό, ορατό και αντιληπτό και στην οποία όλα με τον καιρό ξανασυγχωνεύονται, είναι μία σιωπηλή, ακίνητη και αιώνια ζωή. Κάθε κίνηση που ξεπηδάει από αυτή τη σιωπηλή ζωή είναι ένας κραδασμός και ένας δημιουργός κραδασμών. Μέσα σε έναν κραδασμό δημιουργούνται πολλοί κραδασμοί.
Ακριβώς αυτός ο βαθμός δραστηριότητας των κραδασμών ευθύνεται για τα διάφορα πεδία ύπαρξης. Τα πεδία αυτά τα φανταζόμαστε να διαφέρουν μεταξύ τους, αλλά στην πραγματικότητα δεν μπορούν να αποσπασθούν πλήρως και να χωριστούν μεταξύ τους. Η δραστηριότητα των κραδασμών τα κάνει πιο χονδροειδή και έτσι γεννιέται η γη από τον Ουρανό.
Αφού όλα τα πράγματα προέρχονται και σχηματίζονται από κραδασμούς, έχουν τον ήχο κρυμμένο μέσα τους, όπως η φωτιά κρύβεται στον πυρόλιθο. Τόσο ο ήχος όσο και το χρώμα ασκούν την επίδρασή τους στην ανθρώπινη ψυχή σύμφωνα με το νόμο της αρμονίας. Μια λεπτή ψυχή την ελκύει το χρώμα και μια ακόμα λεπτότερη ψυχή την ελκύει ο ήχος.
Η μουσική είναι ένα διάμεσο προς άλλους καθαρότερους κόσμους, είναι όχημα, είναι εργαλείο. Η μουσική είναι ένα άριστο μέσο για την πρόσδεση της ανθρώπινης ψυχής προς το θείο που βρίσκεται μέσα μας. Ακριβώς έτσι την είχαν κατανοήσει οι αρχαίοι λαοί και ακριβώς αυτή η ολοκλήρωση λείπει στο δικό μας δυτικό πολιτισμό.Καλημέρα!!!

nkarakasis είπε...

Μουσική είναι μια αγωγή της ψυχής.
Ψυχαγωγία .. έχεις απόλυτο δίκιο έτσι όπως τα θέτεις πιο πάνω.
Μα ο κρότος της φωτιάς είναι ο ήχος και η κιθάρα μουσική, ένα σύνολο από αρμονικούς ήχους..
όλα αυτά βέβαια, στο δικό μας αυτί που είναι "προγραμματισμένο" να ακούει συμφωνημένες συχνότητες. Για ένα άλλο πλάσμα της φύσης, η κιθάρα μπορεί να φτάνει στα αυτιά του σαν ουρλιαχτό ή και καθόλου...
Καλημέρα,